Web Analytics Made Easy -
StatCounter
"Kamus Arti Kata dan Arti Nama Rebanas"

Arti Kata "jizyah" Menurut Kamus Agama Islam

Kamus ini menjelaskan Arti Kata jizyah menurut Kamus Agama Islam. Selain Arti, mungkin juga disertakan contoh kalimat yang menggunakan kata jizyah.

definisi jizyah

jizyah= Satu bayaran dengan kadar tertentu yang dipungut dari orang kafir yang bernaung di bawah kerajaan orang Islam untuk perbelanjaan keselamatan dan kebajikan mereka.

Lebih lanjut mengenai jizyah
Contoh kalimat untuk "jizyah"

Berbagai contoh kalimat untuk kata atau frase "jizyah" tersedia di halaman contoh kalimat. Silakan kunjungi halaman khusus contoh kalimat menggunakan kata jizyah untuk melihat berbagai penerapan riil di kehidupan nyata.

Lebih lanjut mengenai jizyah

jizyah terdiri dari 1 kata. Kata tersebut mempunyai 10 kata terkait yakni sebagai berikut:

jizyah

Satu bayaran dengan kadar tertentu yang dipungut dari orang kafir yang bernaung di bawah kerajaan orang Islam untuk perbelanjaan keselamatan dan kebajikan mereka.

Islam

Agama Allah S.W.T. yang dibawa oleh Nabi s.a.w. untuk manusia sejagat. Semua manusia diperintah untuk mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan segala yang dilarang. Dasar agama Allah S.W.T. dari Nabi Adam a.s. sehingga Nabi s.a.w. tidak berubah iaitu bertuhankan Allah yang Maha Esa. Cuma yang berubah ialah perkara-perkara yang berkaitan dengan syariah saja kerana mengikut kesesuaian masa.

kafir

diat

Hukuman yang berbentuk ganti rugi yang dikenakan ke atas penbunuh setelah waris orang yang dibunuhnya itu memaafkan kesalahannya, jika tidak dimaafkan ia akan dikenakan hukuman qisas.

Dibagh

Menyamak kulit binatang,. Semua kulit binatang yang aliun daripada anjing dan babi menjadi suci dengan disamak. Caranya sila lihat pada bab samak.

Dirayah

Ilmu yang membahaskan makna atau maksud perkataan-perkataan di dalam hadis bersandarkan kaedah bahasa.Ia satu cabang daripada ilmu hadis.

Abu Bakar As-Siddiq

Sahabat Rasulullah s.a.w. yang paling rapat. Beliau pernah menemani Rasulullah s.a.w. ketika berhijrah ke Madinah. Beliau merupakan lelaki pertama yang memeluk agama Islam dan sentiasa membenarkan ajaran Rasulullah s.a.w. dengan sebab itu beliau digelar as-Siddiq . Nama asalnya ialah Abdullah bin Abi Qahafah. Beliau telah menjadi khalifah yang pertama dan wafat ketika berusia 63 tahun.

adil

1- Salah satu nama Allah S.W.T. (Al-Asma'ul Husna) yang bererti Allah itu Maha Adil kepada hamba- hambaNya. 2- Mereka yang menjalankan suruhan Allah S.W.T. dan menjauhi segala laranganNya. 3- Orang yang menjalankan tugas mengikut yang sebenarnya tanpa mementingkan diri sendiri, keluarga dan orang yang tertentu.

Ahlul Hilli Wal Aqdi

Mereka yang menganggotai sebuah badan perundingan yang dilantik oleh pemerintah untuk menentukan keputusan hukum mengenai sesuatu masalah yang berlaku yang tidak terdapat dalam al- Quran dan Hadis secara terperinci.

al-hadi

Salah satu daripada nama Allah (Al-asma' al-husna) yang bermaksud Yang Memberi Petujuk kepada mana-mana hambaNya yang dikehendaki.
Simpan Informasi Agar Tidak Hilang

Jika informasi mengenai "jizyah" ini bermanfaat, silakan anda bagikan ke teman atau simpan di akun media sosial memakai menu berikut.

DISCLAIMER
Jika Terdapat Kesalahan Penerjemahan Kata atau Nama dalam Kamus Rebanas ini, Anda dapat membandingkan dengan kamus yang anda miliki. Terima Kasih
Index Kamus Agama Islam
Tentang Kamus Agama Islam

Kamus Kamus Agama Islam ini merupakan online. Jika anda mencari terjemah atau arti kata menurut kamus Kamus Agama Islam, anda bisa mencari disini. Kamus bisa ditelaah menggunakan abjad atau formulir pencarian.