Web Analytics Made Easy -
StatCounter
"Kamus Arti Kata dan Arti Nama Rebanas"

Arti Kata "Doa Mat'Hur" Menurut Kamus Agama Islam

Kamus ini menjelaskan Arti Kata Doa Mat'Hur menurut Kamus Agama Islam. Selain Arti, mungkin juga disertakan contoh kalimat yang menggunakan kata Doa Mat'Hur.

definisi Doa Mat'Hur

Doa Mat'Hur= Doa-doa yang pernah dibaca atau diamalkan oleh Nabi s.a.w. semasa hayatnya. Mengamalkan doa ma'thur lebih baik daripada doa yang lain.

Lebih lanjut mengenai Doa Mat'Hur
Contoh kalimat untuk "Doa Mat'Hur"

Berbagai contoh kalimat untuk kata atau frase "Doa Mat'Hur" tersedia di halaman contoh kalimat. Silakan kunjungi halaman khusus contoh kalimat menggunakan kata Doa Mat'Hur untuk melihat berbagai penerapan riil di kehidupan nyata.

Lebih lanjut mengenai Doa Mat'Hur

Doa Mat'Hur terdiri dari 2 kata. Kata tersebut mempunyai 10 kata terkait yakni sebagai berikut:

doa

Memohn sesuatu hajat atau pertolongan daripada Allah S.W.T. Berdoa boleh dilakukan dimana-mana sahaja dan pada bila-bila masa. Orang Islam digalakkan berdoa kerana doa intisari ibadat.

Doa Iftitah

Doa yang dibaca selepas takbirratul ihram dan sebelum membaca Al-Fatihah di dalam solat.

Doa Mat'Hur

Doa-doa yang pernah dibaca atau diamalkan oleh Nabi s.a.w. semasa hayatnya. Mengamalkan doa ma'thur lebih baik daripada doa yang lain.

Adam (Nabi)

Seorang nabi dan rasul pilihan yang dijadikan oleh Allah S.W.T. daripada unsur tanah. Daripada Adam Dan Hawalah asal keturunan manusia yang ada sekarang. Setelah Allah S.W.T. menjadikan Nabi Adam, Allah S.W.T. telah menyuruh semua malaikat dan iblis menghormatinya. Namun iblis enggan menurut perintah lalu menjadi kafir. Nabi Adam adalah pemerintah pertama di muka bumi ini.

ajnabi

Orang lelaki dan perempuan yang halal berkahwin iaitu bukan muhrim. Mereka wajib menutup aurat dan dalam pergaulan yang terbatas.

Ayub (Nabi)

Salah satu daripada 25 orang rasul pilihan dan nama mereka tercatat dalam al-Quran. Sesungguhnya Nabi Ayub a.s. banyak menempuh dugaan dugaan daripada Allah S.W.T. ketika berdakwah tetapi beliau tetap bersikap tenang dan sabar.

Daud (Nabi)

Salah seorang daripada rasul pilihan. Nmanya Daud bin Ashiya, dilahirkan di Baitul Laham. Beliau dikurniakan kitab Zabur dan suaranya merdu bila membaca kitab Zabur. Beliau membunuh Raja Jalut yang zalim, kemudian beliau dilantik menjadi raja dan memerintah kaum Bani Israel dengan adil.

Harun (Nabi)

Salah seorang daripada nabi dan rasul pilihan. Saudara daripada Nabi Musa a.s. dan menjadi pembantu kepadanya dalam menegakkan seruan agama Allah S.W.T.Beliau pernah memangku tugas Nabi Musa a.s. ketika beliau sedang bermunajat di Bukit Tursina.

Hidir (Nabi)

Setengah ulama mengatakan Hidir itu nabi. Dan setengah pula mengatakan beliau hanya wali Allah S.W.T. Terdapat cerita-cerita rekaan yang mengatakan Hidir masih hidup hingga sekarang.

Idris (Nabi)

Seorang daripada rasul pilihan. Nama penuhnya Idris bin Mahlil bin Thia bin Adam a.s. beliau orang yang mula mengetahui ilmu yang penting bagi manusia seperti jahit-menjahit, menulis dan sebagainya. Beliau diutuskan kepada keturunan Qabil yang menyembah berhala
Simpan Informasi Agar Tidak Hilang

Jika informasi mengenai "Doa Mat'Hur" ini bermanfaat, silakan anda bagikan ke teman atau simpan di akun media sosial memakai menu berikut.

DISCLAIMER
Jika Terdapat Kesalahan Penerjemahan Kata atau Nama dalam Kamus Rebanas ini, Anda dapat membandingkan dengan kamus yang anda miliki. Terima Kasih
Index Kamus Agama Islam
Tentang Kamus Agama Islam

Kamus Kamus Agama Islam ini merupakan online. Jika anda mencari terjemah atau arti kata menurut kamus Kamus Agama Islam, anda bisa mencari disini. Kamus bisa ditelaah menggunakan abjad atau formulir pencarian.